Τα τρία κριτήρια που συμμετέχουν και διαμορφώνουν την έννοια περιβάλλον, είναι η φύση, η κοινωνία και ο πολιτισμός. Η υπεράσπιση του Δημόσιου χώρου, η ανάδειξη και μέσω αυτής η προστασία των μνημείων μας είναι δομικά στοιχεία του περιβάλλοντος. Θεσμικός αλλά και ηθικός υπεύθυνος για μια τέτοια πολιτική και δράση απέναντι στο Δημόσιο χώρο είναι φυσικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις εκλεγμένες διοικήσεις της. Μια καλή λοιπόν Δημοτική αρχή, πέρα από όλα τα άλλα, πρέπει να κάνει και δύο πράγματα: Πρώτα να κατοχυρώσει το Δημόσιο συμφέρον, δημιουργώντας ελεύθερους χώρους, προστατεύοντας το περιβάλλον, κάνοντας κοινωνική πολιτική και δεύτερο να βγάλει τους πολίτες από την απάθεια, την απογοήτευσή τους ότι τίποτα δεν γίνεται σ΄ αυτό το τόπο, ενθαρρύνοντας την ενεργό συμμετοχή τους και πίεση. Η Διοίκηση ενός Δήμου γνωρίζει (ή τουλάχιστον οφείλει να γνωρίζει) το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου που ελέγχει, μπορεί να κινητοποιεί τους πολίτες από την συνεργασία των οποίων μόνο κέρδος μπορεί να έχει και να επιβάλει κάθε φορά την ορθή πολεοδομική και χωρική τάξη. Η Διοίκηση ενός Δήμου δίνει καθημερινά εξετάσεις στον τομέα της προστασίας της Δημόσιας και Δημοτικής γης και του περιβάλλοντος που ανήκει στο κοινωνικό σύνολο. Βλέπουμε καθημερινά τις πρωτοβουλίες, τις δράσεις, τις συλλήψεις, την κινητοποίηση των Δημοτών, τον αγώνα (ακόμη και απεργία πείνας) που δίνουν Δήμαρχοι ανά την επικράτεια προκειμένου να προστατεύσουν την Δημόσια γη και συμφέρον.
Όταν αποψιλώνεται το δάσος, όταν περιορίζεται ή καταπατείται ο κοινόχρηστος χώρος, όταν κλείνει η πρόσβαση στο δάσος και τους ελεύθερους χώρους, την πραγματική ζημιά βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής που χάνουν το οξυγόνο, τους χώρους αναψυχής και κοινωνικής εξυπηρέτησης. Κανένας δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε, κανείς δεν είναι αθώος και πρώτος από όλους η Δημοτική αρχή που αν επιθυμεί να προστατεύσει τη γη του οφείλει, να επιζητεί τη συμμετοχή και συνεργασία των πολιτών και να έχει την θέληση να υποστηρίξει τις ενέργειές τους χωρίς να τους απογοητεύει.
Όλες αυτές οι αρνητικές καταστάσεις που είδαμε παραπάνω δυστυχώς συμβαίνουν στο Δήμο Χορτιάτη.
Είδαμε την περιοχή «παράγκες» που αντί να διεκδικηθεί από το Δήμο, (όπως κάνουν όλοι οι Δήμοι στο χώρο τους), αρκείτε σε μια παραχώρηση χρήσης 40 στρεμμάτων από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) και σε αντάλλαγμα εκχωρεί, χαρίζει την δυνατότητα στον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό των Αξιωματικών (ΑΟΟΑ), να οικοδομήσει έκταση 1200στρ. με ότι αυτό σημαίνει για την επιβάρυνση της περιοχής μας με ένα χωριό στην ουσία ακόμη.
Είδαμε τα τελευταία χρόνια εκτάσεις Δημόσιου και Δημοτικού χαρακτήρα να αποψιλώνονται, ρέματα να μπαζώνονται, Δημοτικές εκτάσεις να καταπατούνται, δρόμοι να περιορίζονται ή και να κλείνουν ακόμη, να γίνονται έργα σε Δημοτικές εκτάσεις και σε ρέματα χωρίς καμιά άδεια από τις αρμόδιες αρχές.
Σε όλα αυτά δυστυχώς που συμβαίνουν είδαμε το Δήμο μας να μένει απαθής, να λειτουργεί με έλλειμμα ευθύνης, να κλείνει τα μάτια μέχρι υποψίας, παρά τις επανειλημένες οχλήσεις και καταγγελίες συνειδητο-ποιημένων πολιτών, στην νέα περιβαλλοντική κατάσταση που δημιουργείται καθημερινά.
Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα Δήμαρχο και μια Δημοτική αρχή που να μην κλείνει τα μάτια στην καταστροφή που υφίσταται ο Δήμος Χορτιάτη καθημερινά, δεσμευόμενος από προεκλογικές υποσχέσεις, μικροσυμφέροντα, πολιτικό κόστος, που να μην διακρίνεται από έλλειψη ευαισθησίας και οράματος.
Πρέπει να κατακτήσουμε ένα Δήμο όπου οι πολίτες να αγαπούν να ζουν, να εργάζονται, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους, να επενδύουν, να κάνουν δουλειές, να διασκεδάζουν, να ψωνίζουν, να απολαμβάνουν την νυχτερινή ζωή, να δημιουργούν βιώσιμες κοινότητες. Ένα Δήμο που να σέβεται την ιστορία του, να ενισχύει την ταυτότητά του, να αναπτύσσει τους δεσμούς της γειτονιάς του και τον κοινωνικό ιστό του, να βιώνει το δικό του παρελθόν – παρόν – μέλλον, να αναδεικνύει τα μνημεία του, να αναπτύσσει την κουλτούρα του, να προσελκύει πολίτες που αρέσκονται σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού (ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων – ανάδειξή τους -προστασία Δάσους – ορειβατικά μονοπάτια – γνωριμία με χλωρίδα – ανάπτυξη οικολογικής κουλτούρας)
Ένα Δήμο που με την ποιότητα ζωής του, το περιβάλλον, τον πολιτισμό του να γίνεται μαγνήτης για τους δημιουργικούς ανθρώπους, τους ανθρώπους που δεν αρκούνται στο συγκυριακό όφελος, που αρνούνται το ρόλο του ψηφοφόρου – υπηκόου, τους ανθρώπους που έχουν πάθος και φλόγα μέσα τους, τους ανθρώπους που έχουν μάθει να διεκδικούν ένα καλύτερο τόπο – μέλλον γι αυτούς και τα παιδιά τους.
Ας αγωνιστούμε για ένα Δήμο που να δίνει προοπτική και όραμα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΤΩΝΟΥΔΗΣ
ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ