Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


Οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν κάτω από το καθεστώς ενός νέου θεσμικού πλαισίου "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" και σε ένα γεωγραφικό περιβάλλον εντελώς καινούριο. Δημιουργείται ένας νέος μεγάλος Δήμος από το Φίλυρο και το Δάσος κουρί ως την Πυλαία και τη θάλασσα. Αυτό από μόνο του δημιουργεί ερωτηματικά για το πόσο μπορεί να λειτουργήσει μια κοινωνία σαν αυτή όπου το ένα χωριό δεν έχει καμιά σχέση με το άλλο (π.χ. Φίλυρο-Πυλαία) αλλά ταυτόχρονα και μία πρόκληση έτσι ώστε οι πολίτες να μάθουμε μέσα από την διαφορετικότητα μας να συνομιλούμε, να συλλειτουργούμε, να συνεργαζόμαστε και να συναποφασίζουμε για το καλό του τόπου μας. Από μόνο του το γεωγραφικό περιβάλλον του νέου Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη "απαιτεί" από τις διαφορετικές κοινωνίες και τους πολίτες να επικοινωνήσουν, να λειτουργήσουν δημοκρατικά, να λειτουργήσουν συλλογικά και συνεργατικά, να λειτουργήσουν με διαδικασίες άμεσης Δημοκρατίας, να διεκδικήσουν και να εφαρμόσουν τον έλεγχο της όποιας διοίκησης αναδείξουν, να απαιτήσουν την συμμετοχή τους στις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους και το άμεσο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Η σημερινή κατάσταση της χώρας φανερώνει τα αδιέξοδα του πολιτικού μας συστήματος. Η κρίση είναι κυρίως κρίση ηθική και κρίση αξιών. Είναι κρίση οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική, είναι η αποτυχία του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος. Η κατάρρευση του πολιτικού μας συστήματος όπως αυτό δομήθηκε τα μεταπολιτευτικά χρόνια μέσα από τον πελατειακό τρόπο λειτουργίας, που έχει δημιουργήσει σχέσεις αλληλεξάρτησης μεταξύ ψηφοφόρων, κομμάτων, πολιτικών προσώπων, φαίνεται ότι είναι προ των πυλών. Βασικό όπλο διαιώνισης και προστασίας αυτού του τελματωμένου πολιτικού συστήματος είναι το εκλογικό μας σύστημα το οποίο: Ευνοεί την εκλογή εκείνων των υποψηφίων, που βρίσκουν λεφτά να ξοδέψουν και να εξασφαλίσουν την προβολή τους. Δημιουργεί σχέσεις διαπλοκής πολιτικών και οικονομικών κέντρων. Εν κατακλείδι, η διαχρονική πελατειακή λειτουργία του πολιτικού συστήματος δημιούργησε καθεστωτικά κόμματα και πολιτικούς με τέτοια νοοτροπία, που θεωρούν ότι δεν τους αγγίζει τίποτα. Η διαφθορά είναι φυσικό επακόλουθο. Οι ψηφοφόροι που συντηρούμε αυτό το καθεστώς έχουμε μεγάλες ευθύνες...

Τα πολιτικά κόμματα στη μεγάλη τους πλειοψηφία αδυνατούν να βγάλουν τη χώρα από την πολύπλευρη κρίση γιατί είναι και τα ίδια μέρος του προβλήματος.  Η κρίση αυτή διατρέχει ολόκληρο το κρατικό οικοδόμημα και φθάνει μέχρι και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μάλιστα σε έντονο βαθμό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρόνια τώρα συμμετέχει σε αυτό το πολιτικό σύστημα, διαιωνίζει το κομματικό παιχνίδι και χρησιμοποιείται για άλλες επιδιώξεις.

Το πολιτικό σύστημα συντηρείται και αναπαράγεται διαρκώς βοηθούντος και του πολιτεύματος που είναι δομημένο ώστε να προστατεύει το ίδιο και όχι τα δικαιώματα των πολιτών. Η Τ.Α. είναι η μικρογραφία αυτού του συστήματος. Οι Δήμαρχοι είναι οι εκφραστές αυτής της ίδιας πολιτικής που βλέπουμε να χρεοκοπεί σήμερα. Η αδιαφάνεια, η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις αναπαράγονται και καλλιεργούνται σ΄όλο τους το μεγαλείο. Είμαστε ακόμη τόσο ευκολόπιστοι ότι αυτό το μοντέλο διοίκησης που σήμερα η κοινωνία πανελλαδικά του γυρίζει την πλάτη και το απαξιώνει μπορεί να δώσει τη λύση;

Είναι καιρός οι πολίτες να αλλάξουμε νοοτροπία. Είναι καιρός να πάψουμε να είμαστε τόσο ευκολόπιστοι. Είναι καιρός να πάψουμε να ανεχόμαστε αυτές τις πολιτικές. Είναι καιρός να διαπιστώσουμε και να αποδεχθούμε ότι με τη σημερινή διοίκηση δεν έχουν τίποτα περισσότερο να περιμένουν πέρα από αυτά τα οποία έχουν μέχρι τώρα ζήσει.

Η ιστορία έχει αποδείξει και καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι οι αλλαγές που επιθυμούν οι έλληνες πολίτες δεν μπορούν να προέλθουν από την κορυφή, από το υπάρχον πολιτικό σύστημα, από τα υφιστάμενα κόμματα. Η αλλαγή μπορεί να προέλθει μόνο από τη βάση, από το λαό, με αυτό-οργάνωση, μέσα από συμμετοχικές και κινηματικές διαδικασίες, προβάλλοντας ένα αξιόπιστο εναλλακτικό μοντέλο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργικού ελέγχου και σεβασμού προς το συνάνθρωπο και το περιβάλλον. Οι μέχρι σήμερα έννοιες «δεξιά», «κέντρο», «αριστερά», «συντηρητικός» ή «προοδευτικός είναι ξεπερασμένες. Τα προβλήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου είναι κοινά και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Προοδευτικός για μας σήμερα είναι όποιος επιθυμεί τη λύση αυτών των προβλημάτων αντιμετωπίζοντάς τα με μια άλλη προσέγγιση, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς αποκλεισμούς, έξω και πέρα από κομματικούς υπολογισμούς με σεβασμό στην αξιοπρέπεια του κάθε πολίτη.

Υπάρχει ένας άλλος δρόμος που δεν είναι άλλος από το νέο ηθικό πρόταγμα που πρέπει ως πολίτες να υποστηρίξουμε: ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ-ΕΛΕΓΧΟΣ-ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ.

Eίναι λυπηρό το φαινόμενο που οι πολιτικοί μας φορείς έχουν ακόμη και σήμερα αυτή την παλιά αντίληψη για χρίσματα και προώθηση κομματικών προσώπων- επιλογών και στην αυτοδιοίκηση. Είναι λυπηρό το φαινόμενο να θέλουν να επιβάλουν τις κομματικές τους επιλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Να  απαλλάξουμε τον τόπο μας από την παλαιοκομματική, ξεπερασμένη και αποτυχημένη λογική των χρισμάτων. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι η ευκαιρία των πολιτών να δώσουν το μήνυμά τους ότι φτάνει πια.

Καταστήσαμε σαφές το τελευταίο χρόνο την πεποίθησή μας περί της αναγκαιότητας ανάληψης της διοίκησης του Δήμου μας από ένα ανεξάρτητο σχήμα άξιων συμπολιτών, που δεν θα το βαραίνουν κομματικά χρίσματα και πολιτικές δεσμεύσεις και εξαρτήσεις.

Μία δημοτική παράταξη που να λειτουργεί χωρίς εκ των πρότερων αποκλεισμούς, στη βάση ενός προγραμματικού λόγου που οι ίδιοι οι πολίτες–μέλη της διαμορφώνουν και εκφωνούν. Η πολυχρωμία μιας τέτοιας συσπείρωσης, δηλαδή η συνύπαρξη διαφορετικών απόψεων και ιδεολογικών αφετηριών, μπορούν να μετατραπούν σε δυναμικά προωθητικά στοιχεία.

Είναι η ώρα οι πολίτες να πάρουν τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους στα χέρια τους, είναι η ώρα της αλλαγής για τον τόπο μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΤΩΝΟΥΔΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Δ. ΧΟΡΤΙΑΤΗ

Email:aadon61@gmail.com

ΤΗΛ. 6976111440


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου