Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (G.I.S.) ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


 

Ο παραδοσιακός τρόπος που μια Κοινότητα ή ένας Δήμος λειτουργούσε και αντιμετώπιζε τα προβλήματα, αποσπασματικά, ρουσφετολογικά, συχνά με λάθη ή παραλήψεις, βασιζόταν στο όποιο ανθρώπινο δυναμικό είχε, με τις περιορισμένες δυνατότητες που έδινε ένα ¨σύστημα¨ διάρθρωσης, αρχειοθέτησης και προσωπικού το οποίο συχνά άλλαζε ανάλογα με την διοίκηση του Δήμου. Η λειτουργία ενός σύγχρονου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ιδίως μετά τον «Καποδίστρια» απαιτεί την άμεση, σωστή, αναλυτική, ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων που κάθε μέρα ανακύπτουν.

Σήμερα ένας ΟΤΑ έχει ανάγκη από την χρήση τεχνολογιών που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, αλλά και την πρόκληση του μελλοντικού σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα ανάπτυξης. Αυτό το σύστημα με την χρήση της πληροφορίας και της γνώσης μπορεί να εξυπηρετήσει όλα τα επίπεδα της διοίκησης από την διεκπεραίωση των συναλλαγών με τους πολίτες μέχρι και την στρατηγική ανάπτυξη της περιοχής. Είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη ύπαρξης ενός τέτοιου συστήματος διαχείρισης της πληροφορίας, λόγω του όγκου και της ποικιλίας των αρμοδιοτήτων ενός ΟΤΑ, όπως πολεοδομικές μελέτες και εφαρμογές, εκτελέσεις τεχνικών έργων, διαχείριση απορριμάτων, φροντίδα πρασίνου, συντήρηση εγκαταστάσεων, κ.λ.π. και ταυτόχρονα έχουν κατά κανόνα την μικρότερη διάθεση πόρων για τους σκοπούς αυτούς. Το γεγονός όμως ότι οι όποιοι αυτοί πόροι (οικονομικοί και ανθρώπινου δυναμικού) δεσμεύονται για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, σημαίνει ότι δεν είναι διαθέσιμοι για τον σχεδιασμό και κατά συνέπεια η έλλειψη του όποιου (μακροπρόθεσμου ή έστω μεσοπρόθεσμου) σχεδιασμού δεν επιτρέπει την αποτελεσματικότερη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων παρά μόνο την αποσπασματική. Το αποτέλεσμα είναι, ένα έργο που θα μπορούσε να σχεδιασθεί από την αρχή ολοκληρωμένα και σωστά , να αντιμετωπίζεται με παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα και να καταναλώνονται χρήματα τα οποία μελλοντικά θα κρίνονταν πιθανόν ως ¨πεταμένα¨. Αυτό αποτελεί ένα φαύλο κύκλο ο οποίος μπορεί να αντιμετωπισθεί με την χρήση εργαλείων όπως τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών ( G.I.S.)

Τα G.I.S. είναι μια τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 15 χρόνια, είναι ώριμη και αποτελεί την λύση αλλά και το απαραίτητο εργαλείο για την διαχείριση του χώρου. Η χρήση αυτών των συστημάτων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον χρόνο των συναλλαγών και ταυτόχρονα να αποδεσμεύσει πόρους (οικονομικών και προσωπικού) από τις καθημερινές συναλλαγές για την εκτέλεση έργου: καταγραφή πληροφοριών και σχεδιασμό.


Σε ένα τέτοιο σύστημα μπορούν να καταγραφούν όλα τα προγενέστερα δεδομένα ή να μετατραπούν για χρήση από αυτό, καθώς και να παραχθούν δεδομένα από μελέτες που έχουν ανατεθεί από τον Δήμο και στις οποίες προστέθηκαν προδιαγραφές για την παράδοση των δεδομένων αυτών σε μορφή συμβατή με το υπάρχον σύστημα.

Μερικά από τα δεδομένα αυτά που θα απεικονίζονται γραφικά μπορούν να είναι:

  • η Δημοτική ονοματοδοσία και αριθμοδότηση
  • η καταγραφή όλων των οικοδομικών αδειών και κατά συνέπεια ο έλεγχος τους από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου
  • το είδος, η χρήση, η παλαιότητα κ.λ.π. των κτισμάτων
  • τα δίκτυα υποδομής αποχέτευσης, ύδρευσης κ.λ.π.
  • αποφάσεις για τις οριοθετήσεις ή διευθετήσεις ρεμάτων όπου υπάρχουν
  • η καταγραφή της Δημοτικής ακίνητης περιουσίας με όλα τα ακίνητα τα οποία αγοράσθηκαν, δωρήθηκαν, ανταλάχθηκαν, απαλλοτριώθηκαν, ακίνητα που έχουν δικαστικές αποφάσεις, ακίνητα που εμπίπτουν στις περιπτώσεις χρησικτησίας, που έχουν δοθεί σε κοινή χρήση από ιδιώτες και ακίνητα που ¨εν δυνάμει¨ είναι Δημοτικά η έχουν καταπατηθεί
  • όλες οι υπάρχουσες μελέτες που αφορούν δρόμους που πρόκειται να διέλθουν από την εντός των ορίων περιοχή του Δήμου
  • τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι με την ανάδειξη και προστασία τους
  • οι χρήσεις γης και οι ορεινοί όγκοι
  • οι περιοχές προστασίας περιβάλλοντος


 

Ολες αυτές οι πληροφορίες σε μορφή χαρτογραφικού υλικού που θα είναι το τελικό προϊόν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν διαφορετικούς χρήστες όπως αντιδημάρχους, υπαλλήλους, δημοτικούς συμβούλους και κάθε άλλον ο οποίος θα χρειαστεί τις συγκεκριμένες πληροφορίες μια που οι υπάρχουσες δεν καλύπτουν τις ανάγκες λόγω της διαφορετικότητας των αναγκών τους.

Με όλο αυτό το πληροφοριακό υλικό η διοίκηση του Δήμου θα μπορεί να μελετήσει τον αριθμό των νέων κατοικιών που ανεγείρονται, τον πληθυσμό που εγκαθίσταται στον Δήμο και να προγραμματίσει π.χ. την οικονομική πολιτική της (ανταποδοτικά τέλη) όχι στην βάση του τυχαίου, του αυθαίρετου ή του κατά προσέγγιση. Θα μπορεί να προβλέψει την ανάπτυξη που θα έχει η περιοχή του σε 10, 20 ή και 30 χρόνια τα έργα υποδομής που θα χρειαστούν και τελικά να παρέμβει για την διαμόρφωση του μοντέλου ανάπτυξης που επιθυμεί


 


 


 

Απόστολος Αντωνούδης

Θεσσαλονίκη 29-11-2005


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου