Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ)την 19-12-2008 και με πρόσχημα την αποκατάσταση των λατομικών χώρων της περιοχής μας, ο Δήμαρχος κατέθεσε πρόταση για προσδιορισμό χρήσης εγκατάστασης μονάδας ανακύκλωσης αδρανών υλικών – χαμηλής ή μέσης όχλησης στην περιοχή του πρώην «Λατομείου Τσουμάνη». Μετά την αντίδραση μιας μερίδας της αντιπολίτευσης το θέμα αναβλήθηκε για επόμενο ΔΣ εντός του Γενάρη. Εδώ πρέπει να δηλώσω ότι είμαστε υπέρ της αποκατάστασης όλων των χώρων των λατομείων και της ανάπλασής τους σε χώρους αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού σύμφωνα πάντα με τις μελέτες που θα εκπονηθούν από την διοίκηση του Δήμου μας και που έπρεπε ήδη να έχει ετοιμάσει. Επίσης είμαστε υπέρ της ανακύκλωσης κάθε είδους υλικών έτσι ώστε να μην καταναλώνουμε διαρκώς πρώτες ύλες από τη γη μας πληγώνοντας την ανεπανόρθωτα.
Ας δούμε όμως τι σημαίνει η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας ανακύκλωσης μπάζων για την περιοχή μας.
- μία τέτοια μονάδα απαιτεί ανάπτυξη μηχανημάτων στο έδαφος της τάξης τουλάχιστον 7500τ.μ. (διαστάσεις 150μΧ50μ).
- μία τέτοια μονάδα μετατρέπει την περιοχή μας σε ΟΧΛΟΥΣΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
- μία τέτοια μονάδα ανακύκλωσης αδρανών υλικών (μπάζων) είναι μια ΡΥΠΑΙΝΟΥΣΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ που χρησιμοποιεί ισχυρούς σπαστήρες με συνέπεια εκτός από την παραγωγή θορύβου, την παραγωγή αιωρούμενων σωματιδίων (σκόνη) τα οποία με τον κατάλληλο αέρα μεταφέρονται έως και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων.
- μία τέτοια μονάδα έπρεπε να λειτουργεί σε μία απόσταση ασφαλείας από κατοικημένες περιοχές λόγω της επιβάρυνσης που προκαλεί στην περιοχή. Εδώ να αναφέρουμε ότι λειτουργούν δύο ανάλογες μονάδες αν δεν κάνω λάθος στο νομό Θεσσαλονίκης, όπου η πρώτη βρίσκεται πλησίον της βιομηχανικής περιοχής Θεσσαλονίκης στο σιδηροδρομικό σταθμό Αγχιάλου και απέχει από κατοικημένες περιοχές αρκετά χιλιόμετρα και η άλλη στην περιοχή της Γέφυρας όπου απέχει από τον οικισμό 1700μ και από την κοντινότερη κατοικία 780μ. Το λατομείο Τσουμάνη βρίσκεται σε απόσταση 150μ από τις πρώτες κατοικίες και 600 από την μελλοντική επέκταση του οικισμού του Χορτιάτη.
- μία τέτοια μονάδα λόγω του μεγάλου κυκλοφοριακού φορτίου, θα πρέπει να εξασφαλίσει δρόμο πρόσβασης για τα υλικά που δεν θα επιβαρύνει τους υπάρχοντες δρόμους που ήδη είναι ανεπαρκείς.
- για μία τέτοια μονάδα που θα λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές που πρέπει, εφαρμόζοντας κλειστά συστήματα και διαβροχή απαιτείται επένδυση της τάξης των 3.000.000€.
- μία τέτοια μονάδα θα παραλαμβάνει τα μπάζα (υλικά καταδαφίσεων, υλικά εκσκαφών, δρόμων κλπ) του νομού Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, θα τα σπάει, θα τα επεξεργάζεται και θα μεταπωλεί το 70% του όγκου των παραπάνω υλικών. Ένα 10% του όγκου θεωρείται υπολειμματικό παραπροϊόν και θα πρέπει να απομακρυνθεί. Το υπόλοιπο 20% θα χρησιμοποιηθεί για αποκατάσταση λοιπόν.
- μία τέτοια μονάδα για να είναι οικονομικά βιώσιμη θα πρέπει να διαχειρίζεται τουλάχιστον 250.000-300.000 κυβικά αποβλήτων ανά έτος. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει εισροή 1200κυβικών μπάζων ανά ημέρα και εκροή 960 κυβικών ανακυκλώσιμου υλικού, που αυτό μεταφράζεται σε μεταφορά προς την μονάδα 75 βαρέων φορτωμένων φορτηγών και σε μεταφορά από την μονάδα 60 επίσης βαρέων φορτωμένων φορτηγών. Το υπόλοιπο των 240κυβικών ανά ημέρα θα χρησιμοποιείται για αποκατάσταση του λατομικού χώρου. Άρα ο προβλεπόμενος χρόνος αποκατάστασης αν όλες οι συμβάσεις τηρηθούν είναι 16 χρόνια.
- θα υπάρχει λοιπόν κυκλοφοριακή επιβάρυνση της τάξης των 17 κατ΄ ελάχιστο φορτωμένων φορτηγών την ώρα που θα κινούνται με πολύ χαμηλή ταχύτητα της τάξης των 20-30χιλ/ώρα συν 17 φορτηγών που θα επιστρέφουν. Αυτό σημαίνει ότι η συχνότητα με την οποία θα κινούνται τα βαρέα αυτά οχήματα θα είναι ένα όχημα ανά δύο λεπτά. Όλοι καταλαβαίνουμε τι συνεπάγεται αυτό για την ταχύτητα και την ασφάλεια των μετακινήσεών μας.
- όλες αυτές οι προδιαγραφές που επιβάλει ο νόμος θα ήταν πιθανά αρκετές αν ζούσαμε σε μία ευνομούμενη πολιτεία. Η εμπειρία μας έχει διδάξει όμως (έχοντας και το προηγούμενο της λειτουργίας των λατομείων, όπου οι λατόμοι ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν παράλληλα και αποκατάσταση και αυτό δεν έγινε ποτέ) ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι ανέφικτο να τηρηθούν αυτές και μαζί με το όφελος του επιχειρηματία που θα αναλάβει το έργο για την παράταση της επαγγελματικής του δραστηριότητας καθιστούν μία τέτοια δραστη-ριότητα εξαιρετικά επικίνδυνη για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας.
Η πρόταση για μια φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη επιβάλει:
- Η διοίκηση του Δήμου μας να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι στα διοικητικά του όρια θα κατασκευασθεί η εξωτερική περιφερειακή και σε συμφωνία με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ να ενταχθεί στα παράλληλα έργα αυτού του έργου η κατασκευή περιφερειακής οδού βόρεια των οικισμών Ασβεστοχωρίου και Εξοχής που θα έχει κατάληξη στο δρόμο του Αγίου Βασιλείου (προβλέπεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου). Με αυτό το δρόμο επιτυγχάνεται η αποσυμφόρηση των υπαρχόντων δρόμων κυρίως του Ασβεστοχωρίου οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοδημοτική εξυπηρέτηση.
- Να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες για την αποκατάσταση των λατομικών χώρων με καθαρά υλικά (χώματα) από τις εκσκαφές της μεγάλης οικοδομικής δραστηριότητας στην περιοχή μας και μεταφορά των καθαρών υλικών εκσκαφής της εξωτερικής περιφερειακής μέσω αυτής της οδού προς το λατομείο Τσουμάνη που θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για αποκατάσταση.
- με αυτό τον τρόπο και με την μισή σχεδόν κυκλοφοριακή επιβάρυνση εξασφαλίζουμε αποκατάσταση του χώρου στο 1/5 του χρόνου που προβλέπεται με την δημιουργία της μονάδας, δηλαδή σε 3,2 μόλις χρόνια.
- να σταματήσει άμεσα η απαράδεκτη σημερινή κατάσταση που υπάρχει στο λατομείο Τσουμάνη με την απόρριψη χιλιάδων κυβικών σκουπιδιών και κάθε λογής ακατάλληλων και επικίνδυνων απορριμμάτων κάθε μέρα με το πρόσχημα της αποκατάστασης, χωρίς την εφαρμογή καμιάς σχετικής μελέτης και κανενός είδους ελέγχου από μεριάς του Δήμου Χορτιάτη.
- να δημιουργηθούν από πλευράς διοίκησης του Δήμου μας δράσεις ανάπτυξης φιλικές προς το περιβάλλον έτσι ώστε να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε τόπο αναψυχής και να αξιοποιήσουμε δημιουργώντας πολιτιστικές υποδομές, το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό υπόβαθρο που υπάρχει στην περιοχή μας.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΤΩΝΟΥΔΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου